מאת: מיקי גור – כלכלן
יש לדחות את הצעתו הבלתי-אנושית של פרופ' אבי שמחון, יועצו של נתניהו, לבטל את החובה לשלם שכר מזערי למטפלות הזרות.
נס גדול ארע לנו. 50,000 מלאכיות ומלאכים הגיעו אלינו משמיים, והם מטפלים במסירות אין-קץ בהורינו הזקנים והחולים. אנסח מאמר זה בלשון נקבה, שכן הרוב המכריע של המלאכים הן מטפלות סיעודיות, שהגיעו ארצה מהפיליפינים, מהודו, ממולדובה, מסרי-לנקה, מנפאל וממדינות נוספות. לגודל התדהמה, התבשרנו לאחרונה כי יועצו של נתניהו, ראש המועצה הלאומית לכלכלה הפרופ' אבי שמחון, מציע לבטל את החובה החוקית לשלם למטפלות הזרות שכר מזערי ("שכר מינימום") וזכויות חברתיות ("סוציאליות")!
אין זאת אלא שפרופ' שמחון איננו מכיר מקרוב את עבודתן של המטפלות הסועדות את הקשישים בישראל. נראה שלא ידוע לפרופ' שמחון שהמטפלות שבויות בין כותלי דירת הקשיש 24 שעות ביממה, ועליהן לרחוץ את המטופלים, להאכילם, לעתים אף לשאת אותם ממש על כפיים, ולדאוג לכל מחסורם. נראה שלא ידוע לו כי לעבודת המטפלות אין שעת התחלה ואין שעת סיום. גם בעיצומו של הלילה עליהן לקום, לעתים פעמים רבות, כדי לסייע לקשישים להגיע לשירותים או לקבל תרופות.
האמת היא שהמטפלות הזרות זכאיות רק לכאורה לשכר מזערי מופחת (בגין מגורים ומזון) בסך 4,430 ₪ לחודש, שהרי שכר זה משולם בגין עבודה רציפה ב-3 משרות ביממה. הלכה למעשה, שכרן האמתי של המטפלות הזרות הוא שליש משכר מזערי, ועומד על 1,476 ₪ לחודש בלבד, עבור 8 שעות עבודה ביום. לא בכדי כמעט ואין בנמצא מטפלות ישראליות שמסכימות להתגורר בבית הקשיש, לעמוד לרשותו 24 שעות ביממה, ולהשתכר 4,430 ש״ח לחודש.
הרעיון המעוות המונח בבסיס הצעתו של פרופ' שמחון איננו מוסתר: ״בקביעת שכר מינימום לעובדים הזרים, אנו מייקרים את המחיר שמשלמים הקשישים הסיעודיים – כדי שבנפאל יחיו טוב". אינני יודע לאלו ״חיים טובים בנפאל״ מתכוון שמחון. חלק ניכר מהמטפלות הנמצאות בישראל נפרדו, בלית-ברירה, מילדיהן הצעירים – שאותם לא תזכינה לראות שנים רבות, ומוותרות כליל על החופשות המגיעות להן – כדי לחסוך עוד כמה מעות למען בני-משפחתם.
גישתו של פרופ' אבי שמחון מייצגת את הקפיטליזם במרעו. ניצול ציני של עובדים חלשים וחסרי-אונים. כללי המוסר הבסיסיים ביותר מחייבים להבטיח שכר מזערי לכל עובד, תהיה אשר תהיה לאומיותו.
זאת ואף זאת: מתוכן הדברים עולה כי יועצו של נתניהו איננו מודע כלל לעובדה שהמטפלות הזרות חסכו – ותחסוכנה – מיליארדים רבים לתקציב המדינה. תחזיות שנערכו לפני עשור צפו שמספר הקשישים שהמדינה תיאלץ לממן את שהותם בבתי-אבות סיעודיים בשנת 2018 יהיה פי 1.5 ממספרם כיום (14,000). בזכות המטפלות הזרות נותרים אלפי קשישים בדירתם, במקום להגיע לבתי-האבות. זהו חיסכון שנתי של כמיליארד ₪ לשנה בתקציב השוטף של משרד הבריאות, וחיסכון נוסף של מיליארדים רבים בתקציב הפיתוח, בגין בתי-אבות שאין צורך לבנות בזכות העובדה שהקשישים מטופלים בביתם.
בדבר אחד צודק פרופ' שמחון: מן הראוי להפחית את הנטל המוטל על הקשישים העניים שאין ידם משגת לשלם למטפלת הזרה אפילו את שכרה הזעום.
אולי לאחר קריאת מאמר זה ייווכח פרופ' שמחון לדעת שהמטפלות הזרות תורמות לכלכלת ישראל הרבה יותר מהנראה לעין. אולי יגבש פרופ' שמחון הצעה הולמת להגדלת התמיכה בקשישים הסיעודיים העניים. זאת, מבלי לפגוע בשכר המזערי וב"חיים הטובים", לשיטתו, של המלאכיות המגיעות אלינו מהעולם השלישי, ומסייעות להורינו לסיים את חייהם בכבוד.
רק בשביל להשלים את התמונה, ובלי להגיד משהו על כמה צריך לשלם.
כדאי להזכיר כמה זה שכר המינימום וכמה זה השכר הממוצע בארצות שמהן מגיעות המטפלות.
מישהו יודע?
אני מאחל ל- יועצו של נתניהו, ראש המועצה הלאומית לכלכלה הפרופ' אבי שמחון שיגיע לשיבה טובה ואז גם לצורך במטפל/ת מקומי או זר/זרה ואז גם יגיע להמלצה נכונה ונבונה כמה שווה הטיפול הזה.
אריה ש, איסר
לפני שנים הוסיפו 1/2%לביטוח לאומי לאותה המטרה בדיוק. היכן הכסף שנצבר שם? שוב תיק? שוב אין כלום בקופה? קצבאות זקנה עלובות, סל תרופות הוא סקנדל. בתי חולים מזוהמים כמו בימי מלחמת קרים. סכנה להתאשפז. מדינה מודרנית
אפשר להניח שהשכר בישראל הוא פי 10 מהשכר במדינות העולם השלישי שמהן מגיעות המטפלות. למרבה הצער, חלקן שילמו דמי תיווך של 10000 דולר רק עבור הזכות לעבוד בישראל. במקרה כזה, שנת עבדות שלמה תממן את המתווכים האכזרים עוד לפני שאגורה אחת תיכנס לקופת החיסכון של המטפלת. בכל מקרה, בישראל יש לשלם לכולם , ישראלים, עובדים זרים, פלסטינים, על פי החוק הישראלי ואין לשנותו כדי לאפשר עושק וניצול ציני של עובדים זרים.
מיקי גור מתעלם מהמציאות שהיא שונה לחלוטין מהאידאל. המטפלות הזרות מהפיליפינים ומארצות מזרח אסיה מרוויחות בארץ בחודש אחד מה שהן מרויחות שם בחצי שנת עבודה מחרפת. נוסף לכך חלקן עובדות בימי החופש שלהן בעבודות נקיון ומשתכרות באותו יום פי עשר משהיו משתכרות באותה עבודה בארצן. אני גר בבנין שבו מתגוררים הרבה זקנים סיעודיים עם מטםלות פיליפיניות ונפליות ומכיר את המצב האמיתי. אין שום סיבה להעלות את שכרן ובכך להכביד עלינו. זו טיפשות ודמגוגיה.
לפי ההיגיון בתגובה זו כדאי בכלל לנסות להחליף את המטפלות הפיליפיניות במטפלות מסודן או מקמבודיה, ארצות שבהן
עדיין מעסיקים אנשים, ובעקר נשים בתנאי עבדות. זה יפחית בצורה דרסטית את השכר העלוב ביותר במונחים ישראליים שמקבלות הפיליפיניות, בשכר היפר עלוב, או אפילו אי תשלום שכר כלל והסתפקות בכיסוי הוצאות למזון ולבוש מינימליים למטפלות ה"מוזלות" שאמורות לשמוח גם בתנאים כאלה בהיזכרן באלטרנטיבה הנוראית בארץ מוצאן. כך נוכל גם לתרום לשיפור מצבם של אנשים בעולם וגם לחסוך בהוצאות ולהתייעל. לא הגיוני?
פרופ' אבי שמחון מכהן כראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה וכיועץ הכלכלי של ראש הממשלה החל מדצמבר 2015. פרופ' שמחון הוא בעל תואר ראשון בכלכלה ומתמטיקה, תואר שני בכלכלה מהאוניברסיטה העברית, ובעל דוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת מינסוטה.
פרופ' שמחון הינו פרופסור באוניברסיטה העברית בירושלים ומרצה בכיר לכלכלה. בעברו היה מרצה במחלקה לכלכלה באוניברסיטת חיפה וראש החוג לכלכלה חקלאית באוניברסיטה העברית. על תחומי התמחותו של פרופ' שמחון נמנים צמיחה וכלכלת ישראל, שחיתות ציבורית…….,
מיקי, נדמה לי שעשית טעות בחישוב שכרן ש המטפלות.
הן עובדות יותר מ- 8 שעות ולכן השכר השעתי שלהן יורד, לא השכר הכולל (גם המינימום כבר עלה מזמן, והן מקבלות כל שבוע 100 ש"ח, לא ברור למה).
אסור להוריד הוצאות (מגורים מזון) אל מתחת לסף 3000 ש"ח לחודש.
המטפלות/מטפלים הזרים, לא כולם מלאכים, תאמין לי, אבל לא זו הנקודה.
1. מי שרוצה באמת טיפול מסור – לא יכול לקצץ בשכר.
זה ברור ולא סוד, שאנשים מהעולם השלישי יוצאים לעבוד במדינות שניתן לקבל בהן שכר גבוה יותר.
המאמץ הכרוך בכך – נועד להשלים הכנסה ולא להתעשר
2. סכנת המדרון החלקלק – מחר יגידו שאחיות משתכרות יותר מדי ויש להן זכויות סוציאליות ואי אפשר ככה לממן את הטיפול בחולים.
איפה כל זה ייגמר?
אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להכניס הביתה עבדים ולצפות גם לתמורה וגם לכך שאותו הליך לא יתגלגל בסוף גם עלינו כולנו.
יכולתי להוסיף עוד ואסתפק במה שכתבתי
מיקי גור שלום
איימי עליה השלום הייתה סעודית הייתה לנו מטפלת פיליפיניות קיבלנו חלק כסף מהביטוח הלאומי עבור שעות והשאר הינו משלמים מכספינו הילדים הגברת הייתה מקבל כסף בסכום של כ500% כל חודש סה"כ ביטוח לאומי+ השלמה של הילדים אני מדבר על שנות אלפיים היא השתכרה בארצה כ 20 דולר לחודש עבודה של שש עשרה אצלנו היא עבדה כל השבוע והייתה יוצאת בסופי שבוע לחופשה לחברותיה במרכז הארץ היא אכלה ישנה כל הוצאותיה כולל ביטוח רפואי ּּ+ כולל נסיעות היו חוץ מהמשכורת על חשבוננו
על פי החוק הינו חייבים לתת לה לצאת לחגים הלאומים/ דתיים שלה כמובן בתשלום נכון העבודה שלהם קשה אבל לצייר אותם במסכנים זו טעות היום אני מבין מחברי שהם משלמים כ אלף דולר שזה סכום ענק בארץ מוצאם של המטפלות מחול לא נשכח שיש עוד הוצאות ביטוח רפואי כלכלה נסיעות הכל על חשבון המעסיק אז לדעתי בצדק מדוע להוסיף עוד הוצאות על חשבון המשפחה וכמובן על חשבון המדינה את רוב הכסף הן שולחות למשפחה בחול הדולר שם יותר חזק אם לא היה מתאים להם הם לא היו נשארות בארץ רובם נשארות אחרי החוזה ומבקשות אזרחות העבודה
לנעמיט, מלאכים במובן התנ״כי. שליחי האל שמצילים את העם. ללא 50,000 המטפלות אינני רוצה לדמיין מה היה עולה בגורל הורינו. בבתי האבות הסיעודיים אסור להעסיק מטפלות זרות וכתוצאה מכך יש מחסור אדיר בכוח אדם, אין טיפול הולם, אנשים שלא צריכים להיות שם מגוייסים בלית ברירה. ברור שבקרב המטפלות יש טובות יותר וטובות פחות, הכוונה הייתה לעצם הגעתן ארצה שזה חבל הצלה שאי אפשר להמעיט בחשיבותו.
לצדוק, אני מתנגד בתוקף להעסקת עובדים ללא שכר מינימום וללא זכויות סוציאליות. לעזור לקשישים עניים -כן אך לא בדרך שהציע שמחון
מיקי גור
אלף דולר זה סכום נמוך? אל תשכח שיש לשלם ביטוח רפאוי על חשבון המשפחה וכמו שצינתי נסיעות חופשות כלכלה הכול על חשבון המשפחה ויש משפחות שקשה להם מבחינה כלכלית לשלם סכומים אלה לא כולם גרים בצפון העיר ולא כולם בעלי הכנסות גבהות אני מדבר על אלה הגרים בפרפריה גם באותם משפחות צריך להתחשב בישראל אין בעיה של עבדות סעודיות ישראל מוצפת כי התנאים כאן יותר טובים מהרבה מאוד מדינות מהיחס החם שמקבלות העבדות אם היה שכר גרוע אף אחד לא הייתה באה לכאן
לצדוק. התקוה כל מקרה יש לשלם למטפלות כל מה שמגיע לפי החוק. הישראלי ובשים לב לשעות העבודה. שלהם משכורת מינמום היא למעשה הרבה פחות מהמינימום שכן הוא מתיחס ליום עבודה רגיל. בין החולות הרעות של משטר הרשע. הנוכחי זה
שהוא מתנער. מכל מחויבות של מדינה מתוקנת לתושביה הנזקקים למעשה,היא מעשירה את החזקים ע׳׳ח השכבות המנוחשלות.
למיקי גור ולכל יפי הנפש שלנו- אתם מתעלמים מהמציאות וחיים בעולם דמיוני וחלומי.לא בכדי ישראל היא מדינה מועדפת ע"י עובדים ועובדות מהמזרח הרחוק וגם ממזרח אירופה.צדק צדק תרדוף- אך לא במקום הזה.
תודה מיקי שהארת את עינינו בנושא.
מוזר שלא עלתה הטענה שמה פתאום בכלל צריך "שכר מינימום"? הרי זה עולה לנו מיליארדים! האם לעובד ניקיון צריך לתת טיפול רפואי יקר? למה? שישלם כמו כולם! ולמה להשוות רק את שכר המטפלות לשכר בנפאל? בואו נשווה גם את שכר עובדי הניקיון הישראליים. בטח הפלסטינים. אולי גם את שכר הכלכלנים לשכרם של מקביליהם הנפאליים. כמובן שזאת שטות גמורה, כל ההשוואה הזאת לנפאל. שם כולם מרוויחים פחות, וכאן כולם מרוויחים יותר.
מה ההבדל בין עובד נפאלי וישראלי? עיניו המלוכסנות? אדם הוא אדם!