מאת: איתן קלינסקי – משורר ומורה לתנ"ך
בשבוע הספר העברי, המלצה על הספר "מה לעשות עכשיו" (בהוצאת "ידיעות אחרונות") עם מאמרי ד"ר דב חנין וד"ר דני פילק.
נקודת המוצא של ד"ר דב חנין מחד"ש (שפרש מהכנסת אחרי 13 שנות פעילות מבורכת), במאמרו "קיימות וסוציאליזם: היכן טעינו ומה למדנו": ביהדות קיימות תפיסות ערכיות שונות לחלוטין מקידוש הרווח הכספי הנוכחי. חנין פונה לארון הספרים היהודי: "מעבר למשמעויותיה הדתיות, השבת היא גם פסק זמן ממרוץ של עבודה וצרכנות, …מחזורי שמיטת החובות הם מנגנונים של צדק חלוקתי…" (עמ' 62). ראוי שיקרא את הפרק שר המשפטים החדש, הטוען בזלזול ש"אין דבר כזה צדק חלוקתי".
ומוסיף בספר ד"ר דני פילק, רופא ופעיל שלום: "דמוקרטיה סוציאליסטית היא הבטחה ראויה ביותר לעולם ולחברה במאה ה-21. …יש לקדם דמוקרטיזציה של הכלכלה כך שתהיה כפופה לצרכים וליעדים של החברה" (עמ' 90). שמו של הספר, "מה לעשות עכשיו", נשאל מספרו של לנין בשם זה כבר בשנת 1902. ד"ר חנין וד"ר פילק מבקשים לבסס כאן ועכשיו כוח פוליטי, שייתן תשובה לתופעות כואבות המבססות את שליטתנו על עם אחר, תומכות בגילויי גזענות, בשנאת הזר, בפערים מעמדיים ובמתן כשרות לשחיתות שלטונית.
אנסה לעבור במסע דילוגים על הלקחים של חנין ופילק משגיאות שחובה לא לחזור עליהן כשאנחנו אומרים "מה לעשות עכשיו". יש לתת את הדעת ל"טרגדיה הסובייטית" (עמ' 67): "בין דיכוי פוליטי ותרבותי, טרור משפטי, ראווה, בירוקרטיזציה של הכלכלה וניכור של העובדים והעם – לבין האידאלים הסוציאליסטיים, הפרידה תהום" (עמ' 67). חנין ופילק מודעים לכך שתפיסת הסוציאליזם שלהם "אינה מרשם מדויק של חברה עתידית אידאלית" (עמ' 72), ומודעים לכך שהדיון אינו במודל מוגמר של העתיד – אלא במצפן ערכי, שכדי לדון בו יש ללמוד את לקחי העבר, ולדעת להתנער מהשגיאות ומהעיוותים.
חנין ופילק עומדים באומץ "אל מול כישלונם של שני הזרמים הסוציאליסטיים במאה ה-20" (עמ' 70). הם כואבים את העובדה ש"היום המילה סוציאליזם מעוררת מטען כבד של אסוציאציות שליליות" (עמ' 62). חלק מהן מרוחק מאד ממה שהם מבקשים להציע. חניין ופילק מבקשים שהחלופה המוסרית והצודקת ביותר, החלופה הסוציאליסטית, תתנער מהמשגים שדבקו בה.
חשוב לקרוא במאמר של דב חנין בספר על רוזה לוקסמבורג (לפני שנחטפה ב-15.1.1919): "שנים לפני עליית סטאלין לשלטון, והימים האיומים של הטרור הסטליניסטי בברית המועצות, …כבר אז הבחינה לוקסמבורג בשגיאה הגדולה של המהפכנים ברוסיה: המחשבה שאפשר לקיים סוציאליזם בלי דמוקרטיה פוליטית. לשגיאה הזאת נודע, לדעתי, חלק גדול בקריסה העתידית של ברית המועצות" (עמ' 66).
בימים אלו, כשרק מיעוט "ממשיך להאמין באפשרות של שלום המבוסס על הסכם בין העמים, וכשמחנה פוליטי מוותר על הצגתה של אלטרנטיבה, כשהוא מוותר על מאבק לשינוי הגדול שנדרש…" (עמ' 196) – אני לוקח מהספר שאסור לנו לוותר על התקווה, גם התקווה של הישראלים ושל הפלסטינים. אסור לנו לוותר על הסוציאליזם הדמוקרטי, כחלופה למשטר הקפיטליסטי.
אני מסכים עם מחברי הספר "שזה לא חייב להיות כך, וכפי שהראינו יש גם דוגמאות נגדיות" (עמ' 196). על כך אכתוב במאמרי הבא.
המחבר כותב.
"חניין ופילק מבקשים שהחלופה המוסרית והצודקת ביותר, החלופה הסוציאליסטית, תתנער מהמשגים שדבקו בה"
מעניין הקטע הבא בקו ישיר 30 אפריל 2011.
מספר הקורבנות בנפש של המשטרים הקומוניסטים בעולם ב- 110 מיליון אזרחים. אומדנים "נדיבים" יותר מסתכמים למספר כפול ויותר. סטלין בברית המועצות כ- 40 מיליון איש; הערכות סין כ- 70 מיליון ; בקמבודיה הקומוניסטית נרצח כל אזרח שלישי ס"ה יותר משתי מלחמות העולם וגם קוריאה , ויטנאם ..
לדבר כזה קוראים משגה. אני הייתי קוראת לזה טעות.
הילה פסחה על הסתייגות מחברי הספר ממעשי הרצח , שבוצעו באותן ארצות . חלופה סוציאליסטית שמבקשים מחברי הספר מוקיעה את הרודנות באתן ארצות. הם מבקשים חלופה של סוציאליזם דמוקרטי .
נקודת המוצא שלהם היא היהדות -"… לקט שכה ופאה הם דוגמה קדומה של חקיקת צדק חלוקתי מחזורי שמיטת חובות הם מנגנונים של צדק חלוקתי . שנת שמיטה – רעיון המנוגד למיקסום רווחים שבמרכז הכלכלה העכשווית" (עמ'62)
לעיקרון הצדק חלוקתי לעג שר המשפטים החדש.
מחברי הספר מבקשים חלופה סוציאליסטית המתנערת מכל עיוותי הסוציאליזם של המאה ה-20
אני רוצה לישאול את נוגה שאלה פשוטה מהמטבח.
בואי נחשוב שהיה ביפן איזה דג שאם מבשלים אותו בסיר לחץ במשך שעתיים הוא אחלה של אוכל. אבל אם לא מכינים אותו ככה אז הוא מרעיל, וידוע טוב טוב שבמאה השנים האחרונות מתו ממנו 110 מליון אנשים בגלל שלא בישלו כמו שצריך.
ובואי נגיד שיבואן היה רוצה ליבא לארץ את הדג הזה , ושלכל דג תהיה מחוברת הודעה לבשל כמו שצריך . והיבואן היה אומר שהוא נגד שימותו אנשים.
מה היית אומרת אז, היית בעד הייבוא של הדג הזה לארץ?
לא לאכול דגים בגלל הכספית.
קפיטליזם וסוציאליזם הם אידיאולוגיות מערביות.עקרון הקפיטליזם פשוט: רווח מירבי בפרק זמן מזערי.התנהגות קפיטליסטית גרמה למהומה בשווקים,למשברים ומלחמות. הסוציאליזם ניסה להכניס קצת סדר וביטחון סוציאלי בשווקים.
שלטון ביבי ויתר על כל שמץ של ביטחון סוציאלי.ביטחונה של ישראל בידי טראמפ'.ביטחון איראן בידי ארגון הסכמת שנחאי,ארה"ב דורשת מאיראן להעביר את ביטחונה לידיה.
רוסיה וסין מייצרות את כל הצרכים שלהם לבדם, ושומרות בכך על ביטחונם הלאומי ועל סדר בשווקים שלהם.זאת מהות הסוציאליזם.
החלופה לסוציאליזם זה הקפיטליזם. וזה כידוע לא רצח איש. הקפיטליזם, במיוחד זה האמריקאי, לא הרוויח דולר אחד על שתי מלחמות עולם,לא עשק איש,הביא צדק חברתי מוחלט.לא גרם לשום משברים כלכליים,לא הוליד את הפשיזם,וזה בתורו,לא הוליד את הנאציזם.
אין בקפיטליזם מאבק על השלטון בין טראמפ' לקלונטון.
יש רק מאבק על אוצרות טבע ואנרגיה,ועל שווקים פיננסיים. יש רק USA uber alles,uber die gance welt. נכון, זה נעשה בתחכום. בשלטון הדולר כמטבע המרה יחיד בשוק העולמי. ואם מישהו מנסה להשתחרר משלטון ה$, מארגנים לו הפיכה קטנה.
מיכאל – מי אמור להבין את תגובתך השניה? (19 ביוני 2019 ב 14:41) ?
אולי צדוק? הוא כותב: "מי שניצח בסופו של יום זה הקפיטליזם ולא הסוציאליזם".
נניח שניצח (דרוש יותר זמן לקביעה הזאת), אז מה? בגלל שהקפיטליזם צודק?
איזה מן טיעון זה?
צריך אבני יסוד לכל דיון – אחרת זה ויכוח על הקרח.
מעניין אם יש לכך התיחסות בספר.
מי שניצח בסופו של יום זה הקפיטליזם ולא הסוציאליזם אלפי [ כיום חיים בארה"ב כ-12 מיליון מהגרים לא חוקיים, בעיקר ממקסיקו ומדינות דרום אמריקה /קובה] אנשים בורחים יום יום כמהגרים לא חוקים לארצות הברית ממלכת הקפיטליזם " החזרי" למה? אם הקפיטליזם כל כך רע אנשים היו צרכים לברוח מארצות הברית למשל רפובליקה סוציאליסטית קובה היכן הוקמו מחנות " לחינוך מחדש" באותם מדינות "סוציאליסטית "כל אותו ניסויי בבני אדם של "שיוון אחות עמים" שילמו מילוני בני אדם בחיים שלהם לא זכור לי שחד"ש הכו על חטאם…….
נפילת הגוש הסובייטי פינתה מקום לכניסת שחקן חדש למגרש, בהגדרה רחבה – המוסלמים הפונדמנטליסטים החוסים תחת מטריית האידיאולוגיה של אל קאעידה.
הם טוענים לזכויות על נפילת הגוש הסובייטי (סילוק ברה"מ מאפגניסטן כנקודת מפנה) ו"שוכחים" לציין את עזרת ארה"ב בנשק וביעוץ אסטרטגי ולוגיסטי. היעד המוצהר הבא – מיגור המשטר הקפיטליסטי המערבי.
מהצד השני המולות באיראן סילקו את ארה"ב מאיראן, עוד בטרם נפילת ברה"מ.
נסיונות ארה"ב להחזיר לעצמה הגמוניה באזורים האלה – נכשלו וגרמו על הדרך למותם של מליונים.
שום דבר עוד לא נסגר.
נעמיט הנכבדה
את צודקת היעד המוצהר הבא של האסלם מיגור המשטר הקפיטליסטי המערבי. אמר מנהיג מוסלמי קיצוני לא זוכר את שמו ננצח את המערב ללא טיפת דם אלה בהצפת העולם המערבי במילוני מוסלמים השבוע נעצר פליט סורי והגישו נגדו כתב אישום בגין תכנון פיגוע בכנסייה בפנסילבניה בשם דאעש. כך מסר משרד המשפטים האמריקני.רק מהפכה בתוך אירן אולי תרגיע את הטרור הבעיה שיש טרור שעי חיזבאללה והשלוחה חמאס ויש את הסוני דאעש ולכולם אותה מטרה המלחמה בכופרים
אני מקווה, שהאתר "על צד שמאל" יזום לפרסם לפחות אחד ממאמריו של פרופסור אלברט איינשטין על הצורך בחלופה סוציאלסטית למשטר הקפיטאליסטי
"בן אדם טורח ואלוהים צוחק".
גם העולם מבוסס על סדר שנוצר מהכאוס.
בן אדם יוצר מבנה הסדרי במטרה להגיע לחיים משותפים סבירים.
אין חלקי חילוף להסדר שדבר מה השתבש בו כמו למשל במכונית.
אדם מסכים שיחליפו במכוניתו חלק שהתקלקל או אף מוכר אותה וקונה חדשה.
אדם לא מסכים שיחליפו בהדרי החיים הקיימים שום חלק כל עוד הוא ממשיך להנות מהמשך התיפקוד של ההסדר גם אם השיבוש חמור עבור אחרים.
כאשר רבים מרגישים שההסדר אינו מתאים להם הם יתלכדו,או לא,ויגרמו לתקון ההסדר.
הבעיה שהתהליך הזה יהיה מנת חלקו של ההסדר המתוקן או החדש
אני לגמרי בעד מה שכתבה נוגה אתמול ב 8:01. ממש מעניין לראות איך איינשטיין חשב על אולי סוציאליזם במקום מה שהולך עכשיו באמריקה ואצלנו.
אבל בבקשה רק מה שאיינשטיין כתב אחרי שכבר ידע שסוציאליזם במקום קפיטליזם הביא כ- 40 מיליון נרצחים בברית המועצות של סטלין, ושבניסיון שני , זה שבסין, היו בערך 70 מליון נרצחים. ושבניסיון שלישי זה שבקמבודיה הקומוניסטית נרצח כל אזרח שלישי.