מאת: מתי דוד, כלכלן ומדריך טיולים
לאחר שניפלט ופרש מהכנסת, מהסוכנות היהודית ומ"העבודה", הלך בורג לעשות לביתו, כשותף בעסקים פרטיים שנכשלו. לאחר שנעלם מהזירה הציבורית והתקשורתית, הוא מנסה להזכיר את קיומו.
במאמר מוזר ומבולבל שפרסם אברום בורג ב"הארץ" (23.12), בכותרת "עכשיו תורכם", העלה בורג רעיון מדיני מקורי לפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני: הקמה של מדינת "ישראפלסטין", מדינה משותפת ליהודים ולערבים בין הירדן לבין הים התיכון. זהו עוד רעיון מוזר והזוי של האיש המוזר והחריג של הפוליטיקה הישראלית. לאחר שבורג נכשל וניפלט מכל התפקידים והמסגרות שבהן כיהן, הוא מנסה – כל פעם מחדש – להפגין נוכחות, בנסיון נואש לומר: "אני קיים. אני חוזר!". בורג מיואש מכולם. הוא לא מאמין בפתרון של "2 מדינות ל-2 עמים". הוא לא מאמין ב"ישראל יהודית ודמוקרטית". הוא לא מאמין בכל המערכת הפוליטית הקיימת. הוא לא מאמין לא בימין ולא בשמאל. הוא מאמין במדינת ישראפלסטין!
האיש המוזר הזה, שרצה להיהפך לשוחט של פרות קדושות, הפך בפועל לאנרכיסט שאיבד שליטה על עצמו. הוא יורה הגיגים של הרס וארס נגד כל סביבתו. בכל ראיון עיתונאי בשנים האחרונות הוא יצר שיטפון של מילים ורעיונות שכולם הבל הבלים, ואיש לא התייחס אליהם ברצינות.
לאחר שניפלט ופרש מהכנסת, מהסוכנות היהודית וממפלגת העבודה, הלך בורג לעשות לביתו, כשותף בכמה עסקים פרטיים שנכשלו. לאחר שנעלם מהזירה הציבורית והתקשורתית ונשכח, מצא את מקומו בהנהלת "הקרן החדשה לישראל" ובהפגנות בשייח ג'ראח בירושלים. בורג חושב, בשיגעון גדלות ובפנטזיה, שהוא גאון מדיני שנועד לשלטון. לפני שנה יצא בורג בהכרזה דרמטית, בתוכניתם של לונדון וקירשנבאום בערוץ 10, על הקמת מפלגה חדשה, "מפלגת התקווה לשלום ולשויון", משותפת ליהודים ולערבים. והמפלגה – משגשגת…
להלן כמה מרעיונותיו, בראיונות בעיתונות:
• הפצרה ביהדות ארה"ב לנתק קשר עם ישראל הרשמית (בארה"ב מתעלמים ממנו).
• המערכת הפוליטית בישראל בפשיטת רגל (כי הוא נפלט?).
• בישראל לא קיימת דמוקרטיה אמיתית (היא הייתה דמוקרטית כשהוא היה בכנסת…).
• חופש הדעה נעלם בישראל (והוא מופיע על כל במה…).
• הוא לא מאמין באלוהים (אבל הולך עם כיפה).
• הוא לא מתנגד שראש הממשלה תהיה מוסלמית – חנין זועבי (איש מוזר, אמרנו).
• ישראל היא מדינה מילטריסטית שמידרדרת לפשיזם (הצטרף לתעמולה הערבית).
• הוא תובע לשנות את חוק השבות (לטובת זכות השיבה הערבית…).
• הוא טוען שהמון אנשים תומכים בו וברעיונותיו (אפילו חד"ש לא מספקת אותו).
קדמו לבורג עיתונאים בכירים שתמכו בהקמת "מדינת כל אזרחיה", ובורג ניזון אולי מאמונותיהם:
גדעון לוי ("הארץ") – הגדרת ישראל כמדינה יהודית גוזרת עלינו לחיות במדינה פשיסטית, לא נורא אם יהיה רוב פלסטיני בישראל, וישראל צריכה לקלוט מאות אלפי פליטים פלסטינים בתחומה.
יגאל סרנה ("ידיעות אחרונות") – רעיון חלוקת הארץ כשל, והפתרון לסכסוך מצוי בהקמת מדינה אחת שתחבר את תל אביב עם תושבי עזה תחת ממשלה אחת, בירה אחת ותקציב אחד.
עמירה הס (הארץ) – לא מדינה אחת ולא שתי מדינות – איחוד המדינות הסוציאליסטיות של המזרח התיכון.
ניר ערד (ערוץ 2) – ישראל היתה צריכה מזמן להתנער ממובארק ומרודנים ערבים אחרים, ולפתוח בדיאלוג עם האחים המוסלמים, שהם היחידים במצרים שרוצים להתחיל בתהליך הדמוקרטי.
ח"כ דניאל בן סימון (בעבר עיתונאי ב"הארץ") – יש להתבונן בגישה אופטימית על ה"אביב הערבי", אולי ניפתח חלון חדש במזרח התיכון. זהו המזרח התיכון החדש שייחלנו לו.
עצוב להיווכח לאן התדרדר אברום בורג מכהונות יו"ר הכנסת, יו"ר הסוכנות היהודית ומראשי "העבודה". בורג החל את פעילותו הציבורית ב"שלום עכשיו", ומסיים אותה הרחק משמאל אפילו לאותה תנועה.
לומר על אברום בורג כי הוא מוזר זו אינה איכות אינטלקטואלית גדולה כל כך. כמעט בכל פינה אומרים זאת על בורג. התמודדות אמיתית עם טענותיו שמעתי מעט מאוד. אבל מיהו הכותב? מיהו "השופט" מתי דוד? עליו ואותו איננו מכירים בכלל. אולי יואיל כבוד השופט ויציג את עצמו וחשוב יותר את עמדותיו בנושאים החשובים אותם הביא כביקורת על אברום בורג. דרך אגב, מבחינה עסקית אני לא כל כך בטוח שבורג נכשל. לי נראה שהוא הצליח יפה מאוד להפוך לאחד מהמיליונרים הישראלים החדשים – אבירי ההפרטה ואבירי הקומבינה. אבל על כך, ל"שופט" יש מעט מאוד לומר.
מאיר עמור
מה בדיוק מחבר את מתי דויד והשמאל??? ולמה לבקר את דעותיו המוזרות לעיתים של אברום בורג על גבם הרחב והדי מציאותי של אנשים כמו ח"כ בן סימון,יגאל סרנה ואפילו שומו שמים ניר ערד?? והעצוב מכל הוא עוורונו המוחלט של אדון דויד לראות את תהליכי הפאשיטיזציה שכבר חרגו מזמן מזמן מהשוליים ועכשיו אינם רק בבית הדסה או ביצהר אלא גם בבית הספר בבית שמש במחנות צה"ל באיזור רמאללה וכן גם בכנסת ישראל.
מה דעתך לעבור לביקורת עינייני?
מזל שהכותב לא הזכיר לנו את חטאי אביו ואמו של אברום בורג (אם היו חטאים כאלה). מתי דוד משתולל בזעם על שבורג העלה את רעיון המדינה המשותפת אבל חוץ מלירות לכל הכיוונים ולהזכיר כל עיניין לא רלוונטי בעברו ובהווה של אברום, הוא לא מתייחס ולו במילה אחת לעצם הרעיון.
אז אני אעשה זאת במקום מתי דוד.
ראשית ראוי להזכיר כי זהו אינו רעיון מקורי של אברום, הקדים אותו והרחיק לכת ממנו לובה אליאב שדיבר על חזון הקונפדרצייה "יש-פל-ור" ISFALUR (ישראל-פלשתין-ירדן). לא ברור מה הבהלה והכעס שרעיון של מדינה משותפת ישראלית פלשתינאית מעוררים אצל הכותב. אני אישית איני בעד הרעיון הזה, אך הוא אינו רעיון מוקצה מחמת מיאוס, ואינו רעיון ש/על פניו אינו ראוי לדון בו.
אני יודע כי גם בחוגים פלשתינאים הרעיון הזה עולה מבלי שמתי דוד פלשתינאים יאבדו את שלוותם למשמע הרעיון הזה.
מתי דוד חי כבר 45 שנה במצב שבו הפלשתינאים הם עם כבוש והוא כמוני חושב שזהו המצב הרע מכל. הפיתרון שאברום מציע, יש בו משום מענה לחרפת הכיבוש והשליטה בעם אחר, ורק על הרקע הזה ראוי שלא לדחות על הסף דיון ברעיון המדינה המשותפת .
טכן, מתי דוד צודק!
אברהם בורג הוא איש מוזר, שמילא תפקיד בראש המערכת הציונית והפך לפחות לפןסט ציוני!
חוץ מלדבר ולדברר את עצמו הוא נכשל בכל!
כשלונותיו העיסקיים כתובים בספר דברי הימים של הכלכלה הישראלית!
לנהל מערכות כלכליות, עסקים ומפעלים יצרניים צריך קצת יותר מיכולת דיברור, בה הוא ניחן!
בדבר אחד הוא אכן הצליח: לדאוג לכיסו!
איך אמר באוזני אחד ממנהיגי מםלגת העבודה (כשבורג ניסה להיות מנהיג מפלגת העבודה ואולי גם ראש ממשלה): "מה הוא מבקש לעצמו? שלוש חלקות קבר בהר הרצל?" (כיו"ר הכנסת, מנהיג הסוכנות ורוה"מ).
מאז שהסתלק מהחיים הציבוריים בארץ אפשר לומר ברוך שפטרנו!!!!1
אברהם בורג איש יקר מאוד, וככל האנשים הוא שינה את דעותיו וזה לגיטימי. אין שום צורך להישאר ציוני, להיות פוסט-ציוני זה בסדר גמור.
האם מישהו בדק את התנהלותו של אבום הצדיק במפעלות חינוך וחברה? כמה שכר הוא מקבל נסיעות לחו"ל? בורג הוא סמל לשחיתות והון שלטון פר אקסלנס חוץ מיהירות והתנשאות שאפיינו גם אביו המנוח שהיה לפחות ידען אין בו כלום. ראיתי אותו פעם שועט באאודי שחורה ברחובות תל אביב אחרי שחהנ על קו אדום ובא לי לתת לו כמה סטירות