מאת: שלמה גזית, אלוף (מיל'), בעבר ראש אמ"ן
ישראל יכולה להעמיד במבחן את הצהרת משעל. איש בישראל לא יצטער אם תגיע רגיעה לישובי עוטף-עזה. ייתכן שיתפתח תהליך שיהפוך את החמאס לבר-שיח לגיטימי בתהליך המדיני.
כמעט באותו יום מצאנו שתי כותרות שונות בעיתון. האחת, הערכה מפיו של הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, מציינת כי עלינו להיערך לקראת מבצע יבשתי חדש ברצועת עזה. השנייה, מפי ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל, המורה לאנשי תנועתו להפסיק את פעילות הטרור כנגד ישראל.
אני מציע לקחת ברצינות את דברי הרמטכ"ל. בני גנץ עומד בראש המערכת הצבאית האמורה לצאת למערכה בכל עת, אולי בימים הקרובים ביותר. מחובתו לדאוג לכך שהתכנית המבצעית תיתן אכן מענה הולם לאיום הטרור שמקורו ברצועה, ועליו לדאוג לכך שהכוחות שישותפו במבצע יהיו ערוכים ומוכנים על הצד הטוב ביותר לביצוע המשימה. אין זה מאחריות הרמטכ"ל להתכונן למערכה המדינית. אחריות זו מוטלת על הדרג המדיני שמעליו.
בימים אלה לפני שלוש שנים הופעלו כוחות צה"ל במבצע דומה, במסגרת "עופרת יצוקה". מבצע זה הוליד את ועדת החקירה מטעם האו"ם, הוועדה הקרויה על שם יושב-הראש שלה, השופט ריצ'רד ג'ונסטון, ולמרות נסיגתו מהמסקנות – עד היום טרם נפטרנו מן הדברים הקשים שנאמרו בדו"ח הועדה. למדנו בדרך הקשה את התוצאות של ההתעלמות מן המערכה המדינית.
מאז פורסמה הוראת חאלד משעל לחמאס לחדול מפעילות הטרור, לא שמענו תגובה כלשהי מירושלים. וחבל. המלצתי להעמיד את חמאס במבחן, מבחן אשר אם יעלה יפה ייתר את הצורך במבצע הצבאי, ולהפך – אם ייכשל, תהא בכך הכנה מדינית נאותה להצדקת המבצע היבשתי. המלצתי לממשלת ישראל לקדם בברכה, קודם כל, את ההודעה שפרסם חאלד משעל, בנוסח "ישראל מעדיפה תמיד את שולחן הדיונים והמשא ומתן על דרך הטרור והאלימות". המלצתי שבהמשך ההצהרה – תודיע ישראל על העמדת הודעת החמאס במבחן: במשך שבוע ימים, החל מיום פרסום ההודעה בירושלים, תתאפק ישראל ותימנע מפעולות סיכול צבאיות כנגד יעדי טרור ברצועה ומתגובות על פיגועים וירי רקטות ומרגמות שמקורן בשטח הפלסטיני הריבוני.
אינני יודע מה תהיינה התוצאות של מדיניות ישראלית זו, אם אמנם תתקבל ותיושם. בטוחני כי איש בישראל לא יצטער על כך אם התוצאה תהיה חיובית, אם יביא הדבר לרגיעה ולהפסקת הירי על ישובי עוטף-עזה. אפשר גם, בשלב מאוחר יותר, שייפתח תהליך המשנה את יחסה של ישראל לארגון החמאס, ויהפוך את מנהיגיו לברי-שיח לגיטימיים בתהליך המדיני.
אפשר, כמובן, שהמורטוריום בן שבעת הימים ייכשל, והטרור מכיוון הרצועה לא ייפסק. בתום שבעת הימים תהיה ישראל חופשית לחזור ולאמץ את המדיניות הקיימת המבוססת על סיכולים ממוקדים כנגד גורמי טרור עזתיים ועל תקיפות תגובה שלאחר הירי. במצב דברים זה, אפשר ולא יהיה מנוס אלא להורות על המבצע היבשתי שעליו התריע הרמטכ"ל, או אז נהיה ערוכים ומוכנים טוב יותר מבחינה מדינית. אכן, לא יהיה בכך די. יידרשו צעדים רבים ונוספים במערכה המדינית שלקראת המבצע, במהלכו ולאחריו. מה שחשוב להבין, ורבים אצלנו נוטים לשכוח זאת, כי בתנאים המדיניים של ישראל בזירה אין די במהלך הצבאי המוצלח אם בעקבותיו יבוא כישלון מדיני.
לא מאמין
זה שמשעל אמר להפסיק את הירי לא אומר שאכן זה יופסק. אולי ההפסקה היא למטרות שינוי הסגנון או אולי כדי להרוויח זמן או כמה נקודות בתקשורת. נראה לי ששלמה גזית נפל בפח הזה. כלומר שלמה גזית קושר כתרים לשקרנים בגלל אמירה אחת או אחרת. ברור הוא שהמוסלמים הפירו כל הסכם איתנו ולכן קשה להאמין למה שהם אומרים. נראה גם שדתם מאפשרת להם לשקר לכל מי שאינו מוסלמי לכן אי אפשר להאמין למה שהם אומרים צריך לראות מה הם עושים. גם הקטע של שלמה גזית בקשר ל"עופרת יצוקה", "עד היום טרם נפטרנו מן הדברים הקשים שנאמרו בדו"ח הועדה" לא מובנים. על איזה דברים קשים שלמה גזית מדבר? בסופו של דבר גולסטון הסתמך על שקרים שהובאו על ידי גופים ישראלים בעלי דעות דומות לאילו של גזית. אז אולי יואיל שלמה גזית להסביר לנו על מה בדיוק הוא מדבר. להפוך את החמאס לבר שיח כפי ששלמה גזית מציע בתנאים הקיימים זאת שטות ממדרגה ראשונה. בסופו של דבר הם אירגון טרור ששם לעצמו להשמיד את מדינת ישראל. על מה נדבר? האם אין זאת כניעה לטרור? מה ששלמה גזית מציע כאן לכל האירגונים הוא תהיו טרוריסטים תהרגו חפים מפשע ולבסוף ניתן לכם את הכבוד ונסכם אתכם על איך שתהרגו אותנו.