מאת: נינה פריש – פעילת שלום
גם ברעשי הקרבות, תושבי פתחת ניצנה שמחים לפתוח הרשמה לשנת הלימודים הקרובה לבית-הספר החדש "בוסתן במדבר" בכפר ניצנה, וקוראים להירשם בהקדם.
לפני שנים רבות ביקרתי בפתחת ניצנה – בחלק הדרום-מערבי של המועצה-האזורית רמת הנגב, בגבול סיני – והתאהבתי. אתמול, דווקא על רקע הקרבות שהתפתחו סביב רצועת עזה, צפון-מערבה לפתחה, נסעתי שוב אל חברים בפתחה, ושמחתי לראות כמה התפתחה: 5 יישובים – קטנים, אך קרובים זה לזה: הקהילייה החינוכית-התיישבותית ניצנה (נפתלי רז היה מנהלה הקודם) ובו כ-20 משפחות; המושב קדש ברנע (הנקרא גם ניצני-סיני) ובו כ-42 משפחות; הישוב בהקמה עזוז (הנקרא גם מצפה עזוז) עם כ-20 משפחות; המושב כמהין עם כ-35 משפחות; והמושב החקלאי באר מילכה ובו כ-40 משפחות. הפרנסה העיקרית היא חקלאות (עגבניות, פלפלים, תבלינים, תותים ועוד), תיירות (צימרים, מסעדות וטיולים) ועבודות במועצה האזורית. בני-הנוער פועלים בתנועת-הנוער "בני המושבים".
ילדי הפתחה נהגו ללמוד בבית-הספר היסודי משאבים, בקיבוץ משאבי-שדה. הכביש הצר והמסוכן מהפתחה למשאבי-שדה, והנסיעה בת השעה לכל צד, הקשו מאד על הילדים והפחידו את הוריהם. לכן – משפחות הפתחה פיתחו השנה בית-ספר יסודי חדש, בית-הספר "בוסתן במדבר". מספר הילדים קטן, 29 תלמידים בלבד, והם וההורים מחכים לגדול בשנה הקרובה ל-51 ילדים: בכיתה א' החדשה צפויים ללמוד 10 ילדים, בכיתה ב' 15 הילדים יגדלו ל-18, בכיתה ב' 5 יגדלו ל-7, בכיתה ג' 3 יגדלו ל-4, בכיתה ד' 6 יגדלו ל-12…
מייסדי "בוסתן במדבר" הסבירו לי שבמשרד החינוך בית-הספר הוא "מוכר שאינו רשמי", ושהוא הוקם על בסיס 3 צרכים שונים: "לחסוך לילדים את הנסיעה למשאבי-שדה; הרצון בבית-ספר קהילתי סביבתי המחובר לפתחת ניצנה הגדלה;והרצון לספק לילדים חינוך חדשני ואיכותי המותאם לעולם המשתנה". ההורים, רבים מהם אנשי חינוך, השקיעו הרבה בתכנון בית-הספר, ותחת רעש מטוסינו מעל – אני שמחה לפרט מעט מששמעתי.
ה"אני מאמין": "בית-הספר שם במרכז את האמונה שלכל ילד יש דרך ייחודית ללמוד ולרכוש כלים לחיים, בשיטות הוראה חדשניות ומגוונות, דרך תנועה, אומנות וסביבה, ובקשר אישי וחיבור לקהילה ולטבע הסובב אותה.
"בית-ספר קהילתי מושתת על האמונה שהחינוך נמצא בלב קהילה חזקה וצומחת, כמפתח מרכזי לחיי קהילה עשירים ומשגשגים ולמשיכת משפחות חדשות והרחבה של האזור. השנה הצליח בית-הספר, בעזרת תרומות, לתת הנחות משמעותיות בשכר הלימוד למשפחות שהזדקקו לכך, ומקווים שהדבר יתאפשר גם בשנה הבאה.
"עקרונות הלימוד: 1. שילוב למידה חד-גילאית עם רב-גילאית, בהבנה שבכל גיל ניתן ללמד, ללמוד ולהעשיר אחד את השני, בהתאם לקהילה קטנה שבה יש ערבוב בין הגילאים השונים. 2. פיתוח עצמאות: העבודה לפי תכנית אישית המותאמת לכל תלמיד, בדגש על פיתוח הילד כלומד עצמאי ואחראי. 3. תשומת לב אישית: כל ילד יקבל את תשומת-הלב שלה הוא זקוק, בהוראה פרונטלית, בלמידה בקבוצות קטנות ובלמידה פרטנית. 4. למידה משמעותית: מכוונת להיות חווייתית, מעורבת ומעצימה, דבר המאפשר לילד לשמור על סקרנותו הטבעית. 5. למידת חקר: המורים והילדים משתפים פעולה בתהליך הלמידה והחקירה, בלמידה רוחבית ועל-ידי מיזמים. 6. בחירה: התנסות בבחירה המותאמת ליכולות הילד, ומעודדת אחריות, מעורבות ועניין בתהליך הלמידה. 7. הערכה חלופית: הערכה ללא ציונים, שבמסגרתה התלמיד לומד את יכולותיו ואת תחומי העניין והנושאים שמרגשים אותו".
המנהל ומחנך הוא רן פינקלשטיין. לצדו עובדים מחנכים, מרכזת פדגוגית, סייעת ומלווה, ומורים מקצועיים לאנגלית, לחינוך גופני, למוסיקה, לאמנות, לתנועה ולחשיבה כמותית-מרחבית; יועצים פדגוגיים וחינוכיים ויועצת להטמעת תכניות חינוך ועזרים חינוכיים; פסיכולוגית חינוכית; ומתנדבים בהרכב חליליות וסיורי טבע, בקולנוע ותגבור בנושא שפה וחשבון, ובקבוצת בחירה בהגשמת חלומות.
למתעניינים, לילך תשמח לספר: bustan.bamidbar.hinuch@gmail.com , 054-4693324; ובהתאם למודרנה, יש גם פייסבוק https://www.facebook.com/Bustanbamidbar/.
כשכל התקשורת עסוקה רק במלחמה בעזה, איזה יופי לקרוא על בי"ס חדש בניצנה! הלוואי ויכולתי לגור שם ולשלוח את ילדי לשם!
זה לא הבית ספר שסודר בניצנה למען צעירים בדואים ללימודים למנהיגות?
לעומר – לא, כתבתי כאן על בי"ס יסודי לילדים של פתחת ניצנה, ואילו אתה מתכוון למוסד למנהיגות לצעירים בדואים שהיה בניצנה ועבר לקיבוץ להב.
כל מה שאת מתארת היה יכול להיות גם אצל השכנים בעזה לו היו משקעים בחינוך ולא בבניית מנהרות חבל ולא מלמדים את הילדים הקטנים איך לגרש את היהודים מאדמתם אם ישראל יכלה להפריח את השממה גם השכנים יכולים לעשות זאת הכל ענין של רצון למען אותם ילדים העזתים ולא להכניס להם לראש בגיל הרך איך לגרש את היהודים חבל עזה יכולה להיות גן עדן חקלאי תעשייתי עד אשר תושביה לא יגרשו את החמאס עזה תישאר מאחור
https://www.youtube.com/watch?v=-Mh9Nz1QPbo